Wortelgranita met loofsiroop
|

Wortelgranita met loofsiroop

‘Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!’

Ingrediënten

Wat heb je nodig?

1 bos wortels met mooi loof
5 kardemompeulen
2-3 cm verse gember in plakjes + 1 cm fijngeraspt
1 (bio)citroen, schoongeboend
100 g rietsuiker

Bereidingswijze

1. Verwijder het wortelloof. Was 2 handen jonge blaadjes van het loof. Houd wat apart om te garneren en doe de rest in een pannetje met 150 ml water. Voeg de kardemom en gember toe.
2. Schil de citroenschil met een dunschiller, voeg samen met de suiker toe en breng het aan de kook.
3. Draai het vuur laag en kook de siroop 20 min. Schenk door een zeef en laat ± 10 min. afkoelen.
4. Was 250 g van de wortels en snijd in stukjes van 1 cm. Kook de wortels in zoveel water dat ze onder staan, met een snuf zout in ± 8 min. beetgaar. Giet het kookvocht af.
5. Pureer de wortels in de keukenmachine grof, voeg 150 ml van de afgekoelde loofsiroop toe en bewaar de rest. Breng op smaak met 2-3 el citroensap en roer er de fijngeraspte gember door.
4. Schep een laag van ± 2 cm dik van het wortelmengsel in een ruime schaal en zet in de vriezer. Roer na 2 uur elk half uur door met een vork tot er een losse, kruimelige granita ontstaat.
5.0Schep de granita in 4 glazen, schenk er een beetje siroop over en garneer met een takje van het wortelloof.

Bereiden ± 25 min. / ± 5 uur vriestijd.