Dit zijn de Misdaad Advocaten

Dit zijn de Misdaad Advocaten

/

Hoe sta je verkrachters, moordenaars en zedendelinquenten bij, terwijl je weet dat iemand het gedaan heeft? Het is een vraag die de zes vrouwelijke strafrechtadvocaten bijna dagelijks krijgen. Net5 powered by LINDA volgt Sammy (31), Feride (31), Amanda (34), Clarice (41), Maartje (40) en Thirza (31) zes weken lang tijdens hun werk en thuis. Maar wie zijn deze vrouwen? Je leest het hier. 

*v.l.n.r. Sammy, Maartje, Feride, Thirza, Amanda, Clarice 

 

Thirza Overes (31)

Thirza werkt als zelfstandige bij Luns van der Velden Advocaten in Almere. De Amsterdamse heeft nooit last van haar geweten als ze verdachten moet verdedigen. Wel heeft ze weleens slapeloze nachten van de werkdruk en de stress die het vak met zich mee brengt. Af en toe krijgt ze te maken met de keerzijde van het vak. “Ik ben weleens bedreigd, door cliënten of anonieme personen. Gelukkig ben ik niet bang aangelegd, wat niet weg neemt dat mijn ouders er minder blij mee zijn. Mijn moeder roept vaak genoeg, ‘stap toch over naar het OM!’.  

In Misdaad Advocaten gaan we met Thirza mee naar een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Een cliënt van haar heeft iemand van het leven beroofd en hiervoor acht jaar gevangenisstraf gekregen. Thirza hoopt dat het hof mee gaat in haar verzoek om de straf te matigen. Daarnaast zien we hoe Thirza haar cliënten bezoekt in de Penitentaire Inrichtingen en gaan we mee als ze de sprong van haar leven waagt!

 

Amanda Nohl (34)

Als Amanda tijdens een piketdienst op het politiebureau komt, hoort ze met regelmaat: ‘bent u de advocaat?’. Haar lange blonde lokken, designersjurken en high heels zijn hier ongetwijfeld debet aan. De blondine studeerde cum laude af, en is alles behalve een dom blondje. Op dit moment is ze werkzaam bij Groenendijk Advocaat in Den Haag. “Sommige cliënten zijn inderdaad verbaasd als ze me zien, met mijn lange blonde haar, make-up en hoge hakken. Maar binnen no-time hebben ze door dat ik mijn vak versta en enorm perfectionistisch ben. Mijn werk, en mijn cliënten, staan op nummer 1.”

In Misdaad Advocaten zien we hoe Amanda een jongeman bijstaat die verdacht wordt van een brute overval op een een pakketbezorger, kijken we mee hoe ze cliënt vrij probeert te pleiten die zijn ex heeft gestalkt en gaan we mee naar het cellencomplex van de rechtbank waar Amanda met haar cliënt . Daarnaast leren we de belangrijkste man in Amanda’s leven kennen, haar vader.

 

Feride Tosun (31)

Feride staat 24/7 aan als strafrechtadvocaat. Ze runt haar eigen kantoor in hartje Zaandam: Tosun Advocatuur. Haar toga is gevoerd met een slangenprint, en niet zonder reden. “Je kruipt – net als een slang – samen met je cliënt door het strafproces heen”. Feride is gehaaid en ziet het strafrecht als een spel. “Ik krijg een adrenalinekick als ik iemand vrij krijg waarvan ik weet dat diegene het heeft gedaan”. Ondanks dat ze stoer overkomt is er na de geboorte van haar neefje iets veranderd. Mensen die verdacht worden van kindermisbruik, verdedigt ze sinds die tijd niet meer. “Dat is het enige dat ik niet op kan brengen”, aldus Feride. 

In Misdaad Advocaten volgen we Feride als ze een cliënt bijstaat die verdacht wordt van de uitvoer van 287 kilo crystal meth met een straatwaarde van tientallen miljoenen. Ook zien we hoe ze zich hard maakt voor een cliënt die een vriend heeft bewerkt met een Samoeraizwaard. Daarnaast neemt Feride ons mee naar een Turkse familiebijeenkomst en wordt duidelijk hoe belangrijk familie voor haar is. En leren we Feride’s man kennen, die 24/7 met het werk van zijn ega wordt geconfronteerd.

 

Clarice Strenger (41)

Clarice runt samen met een aantal mannelijke collega’s Meijers Canatan Advocaten in Amsterdam. Clarice is een strafrechtadvocaat in hart en nieren. Met een passie voor zaken waarbij de psychiatrische component – met mogelijk TBS - een rol speelt. Door haar nuchtere houding en haar humor kan ze makkelijk levelen met cliënten. Als een zaak emotioneel te dichtbij komt, vindt ze dat ze de verdediging moet neerleggen. “Ten tijde van die zaak van Robert M. die verdacht werd van kindermisbruik bij het Hofnarretje, had ik mijn kinderen daar op de wachtlijst staan. Dan moet ik zo’n zaak dus niet doen.” Clarice staat met regelmaat bij RTL Boulevard aan de desk om toelichting te geven op een juridisch of crime gerelateerd item.

In Misdaad Advocaten volgen we Clarice tijdens een omvangrijke mensenhandelzaak. Haar cliënt wordt ervan verdacht meerdere vrouwen – onder dwang - sexueel te hebben uitgebuit. Volgens haar client valt het allemaal wel mee, hij hield immers van de vrouwen. Daarnaast zien we hoe Clarice een plan de campagne opstelt met een vader van een gedetineerde client. De man zit ten onrechte in de gevangenis . En volgen we haar tijdens een bezoek aan een client die de TBS maatregel opgelegd heeft gekregen.

 

Sammy Laurier (30)

De Haagse Sammy runt samen met haar beste vriendin Malou, Van Dijk Vié Laurier Advocaten. Met haar platinablonde lokken is Sammy een opvallende verschijning in de rechtszaal. Strafrecht is haar passie, en ze kan als geen ander levelen met haar cliënten. Ook met cliënten die van een vreselijk misdrijf worden verdacht. Sammy hanteert de stelling dat slechte mensen niet bestaan. In Misdaad Advocaten is te zien hoe ze iedereen bij staat, ongeacht het delict waarvan iemand wordt verdacht. Of dat nu een jongeman is die willekeurige voorbijgangers op straat heeft gemolesteerd of een client die verdacht wordt van een liquidatie.

Sammy woont samen met haar grote liefde, én steun en toeverlaat, Jay. Een balans vinden tussen werk en privé is af en toe lastig voor de Haagsche advocate. “Gelukkig begrijpt Jay me als ik weer eens om 23 uur ’s avonds thuis kom, of voor de zoveelste keer een feestje afzeg.”

 

Maartje van Megen (40) 

Maartje richtte 5 jaar geleden – samen met 3 mannelijke collega’s het kantoor KKNM op, op steenworp afstand van het Amstel Hotel. Op kantoor is Maartje one of the guys, maar wel op high heels. Maartje is een strafrechtadvocaat in hart en nieren. Ze verdedigt de dader en niet de daad. Op deze manier kan ze iedereen bijstaan, ook verkrachters en zedendelinquenten. Het feit dat ze een paar jaar geleden moeder werd, heeft daar niets aan veranderd. Zo lang ze met mensen in gesprek kan gaan, kan ze ze verdedigen. ‘Democratie begint bij een eerlijk rechtssysteem’.

In Misdaad Advocaten zien we hoe Maartje een cliënt bezoekt die – na een bewogen jeugd – overging tot een wanhoopsdaad, en daar nu de wrange vruchten van plukt. En we zijn erbij als Maartje haar verjaardag viert en toegesproken wordt door haar grote liefde Pim. En hoe makkelijk gaat een fotoshoot Maartje en haar kantoorgenoten af?

 

Misdaad Advocaten is vanaf woensdag 16 oktober om 20.30 te zien bij Net5. 

Tags: