Masterchef Australië
Recept afl. 33 - Aldo - Oma’s gehaktballen
|

Recept afl. 33 - Aldo - Oma’s gehaktballen

In MasterChef Australië maakte Aldo Ortado oma’s gehaktballen. Benieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten

Napolitaanse saus
50 ml. olijfolie
½ bruine ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, grof gehakt
500 ml. tomaten-passata
6 basilicumblaadjes
75 gr. varkenszwoerd, grof gehakt
zout en peper, naar smaak 

Gehaktballen
1 theelepel olijfolie
¼ ui, fijngehakt
150 ml. melk
100 gr. brood zonder korst
200 gr. varkensgehakt
200 gr. rundergehakt
20 gr. peterselie, fijngehakt
50 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
100 gr. mozzarella, geraspt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel zout
snufje peper
1 ei 

Knoflookbrood
8 sneden brood
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1/3 cup extra vierge olijfolie 

geraspte Parmezaanse kaas en mini basilicumblaadjes, om te garneren

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2:
Doe voor de Napolitaanse saus de olijfolie, de ui en de knoflook in een middelgrote pan en zet die op middelhoog vuur. Bak de knoflook goudbruin en de ui zacht. Voeg de passata en 500 ml. water toe en breng het aan de kook. Voeg de basilicum toe en breng op smaak met zout en peper. Temper het vuur en laat het ongeveer een kwart inkoken. Doe er de varkenszwoerd bij en laat het nog ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken. Haal het van het vuur en zeef de saus in een grote koekenpan. Dek deze af en laat ze op laag vuur zachtjes verder sudderen totdat u klaar bent om de gehaktballen te bereiden.

Stap 3:
Doe voor de gehaktballen de olie in een kleine sauspan en zet die op middelhoog vuur. Doe er de ui bij bak die bruin. Haal ze dan van het vuur en ze opzij om af te koelen.

Stap 4:
Giet de melk in een kleine kom over het brood en laat dit 5 minuten intrekken. Knijp de overtollige melk uit het brood, doe dat weg en leg het brood in een middelgrote kom. Voeg het varkensgehakt en het rundergehakt, de peterselie, de Parmezaanse kaas, de mozzarella, de knoflook, de afgekoelde ui en zout en peper toe en kneed het met de hand door elkaar zodat het goed gemengd is. Doe er het ei bij en meng totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Verdeel het mengsel in twaalven en rol het tot 12 even grote ballen.

Stap 5:
Doe de gehaktballen in de sudderende saus en laat ze ongeveer 20 tot 25 minuten sudderen totdat de gehaktballen gaar zijn. Draai ze halverwege een keer om. Als de saus te droog wordt giet er dan zo nodig ¼ cup water bij.

Stap 6:
Leg voor het knoflookbrood de sneden brood op een grote bakplaat. Meng de knoflook en de olijfolie in een kleine kom en smeer dat over het brood. Leg het in de oven en bak het goudbruin. Haal dan uit de oven, leg het opzij tot het moment van serveren en houd het warm.

Stap 7:
Leg voor het serveren 3 gehaktballen in elke serveerkom en giet er de Napolitaanse saus overheen. Strooi er de Parmezaanse kaas en de mini basilicumblaadjes overheen. Serveer met het knoflookbrood ernaast.

Tags: