Masterchef Australië
Dinsdag 17 mrt om 12.25
Recept afl. 39 - Katherine Sabbath - Verjaardagstaart

Recept afl. 39 - Katherine Sabbath - Verjaardagstaart

/

In MasterChef Australië maakte Katherine Sabbath een verjaardagstaart. Benieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Ingrediënten

Witte vanilletaart
koolzaadolie spray voor het invetten
500 gr. Lighthouse zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zeezoutvlokken
565 gr. basterdsuiker
270 gr. koude ongezouten boter, in grove blokjes
450 gr. A2 volle melk, op kamertemperatuur
2½ theelepel vanille-extract
1¼ theelepel vers citroensap
9 eiwitten, op kamertemperatuur 

Zwitserse meringue botercrème
560 gr. basterdsuiker
10 eiwitten
900 gr. ongezouten boter, in grove stukjes en zacht geworden
2 theelepels vanille-pasta
Americolour “Deep Pink” voedingskleurstof gel
30 gr. gevriesdroogde stukjes frambozen
Wilton “White-White” gel voedingskleurstof
30 verse frambozen, gehalveerd 

Frambozen-chocolade boomschors
650 gr. Callebaut witte chocolade druppels
5 gr. titaniumdioxide poeder
Americolour “Deep Pink” voedingskleurstof gel
20 gr. hele gevriesdroogde frambozen 

Taartdecoratie

Verse hele frambozen

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de ovens voor op 170 °C.

Stap 2:
Vet voor de witte vanilletaart de bodem en zijkanten van 3 taartvormen van 16 cm in en bekleed deze. Zorg ervoor dat het bakpapier aan de randen van elk taartvorm 5 cm hoger is dan de taartvormen.

Stap 3:
Doe de bloem en het zout in een mixer met kom voorzien van een opzetstuk met vlindergarde en mix dit op stand 2 door elkaar. Giet terwijl de mixer op stand 2 door draait, langzaam de suiker erbij. Voeg terwijl de mixer nog steeds draait de koude boter er geleidelijk bij met één klontje tegelijk, verhoog dan de snelheid van de mixer naar stand 3 en klop verder tot alles helemaal gemengd is.

Stap 4:
Klop de melk, de vanille, het citroensap en de eiwitten in een middelgrote schenkkan goed door elkaar.

Stap 5:
Zet de mixer met kom op stand 4 en voeg terwijl de mixer nog draait, langzaam het melkmengsel bij het bloemmengsel en klop dit ongeveer 3 minuten, terwijl u de zijkanten en de bodem van de kom af en toe schoon schraapt.

Stap 6:
Giet 550 gr. van het mengsel in elk van de klaar gezette taartvormen. Wikkel geweekte stroken bakpapier om de vormen

Stap 7:
Zet 2 van de taarten in één van de voorverwarmde ovens op 170 °C, en de andere taart in de tweede oven op 170 °C en bak ze ongeveer 55 tot 60 minuten tot een erin gestoken spies er weer schoon uit komt.

Stap 8:
Haal de taarten dan uit de oven en laat ze licht afkoelen. Draai de taarten op hun kop om op een rooster en verwijder dan voorzichtig het bakpapier. Zet het tot gebruik opzij op de werkbank om af te koelen.

Stap 9:
Vul voor de Zwitserse meringue botercrème, een middelgrote sauspan voor de helft met water, zet het op middelhoog vuur en breng het aan het sudderen.

Stap 10:
Doe de suiker en de eiwitten in een middelgrote glazen kom. Zet de kom boven de sauspan met sudderend water en klop tot de suiker is opgelost.

Stap 11:
De het eiwitmengsel in een mixer met kom met een opzetstuk met draadgarde en klop dit op hoge snelheid tot stijve glanzende pieken.

Stap 12:
Voeg geleidelijk de boter bij de mixer met één derde tegelijk en zorg ervoor dat de boter volledig is opgenomen voordat u weer boter toevoegt.

Stap 13:
Het zal lijken of het mengsel geschift is maar blijf kloppen tot het mengsel één geheel vormt, licht en luchtig wordt en er geen luchtbellen overblijven.

Stap 14:
Voeg de vanille toe en klop dit tot het volledig is opgenomen.

Stap 15:
Neem de helft van de botercrème uit de mixerkom en verdeel dit mengsel gelijkmatig over 2 kommen. Zet het opzij tot gebruik.

Stap 16:
Voeg geleidelijk de roze voedingskleurstof gel toe aan de resterende botercrème in de mixerkom en klop er ongeveer 12 tot 15 druppels doorheen tot de gewenste roze kleur is bereikt. Voeg de stukjes frambozen toe en klop dit door elkaar. Doe de frambozen botercrème in een spuitzak en leg het op een koele plaats op de werkbank weg tot gebruik.

Stap 17:
Voeg geleidelijk roze kleurstof toe aan één van de bewaarde kommen met botercrème en klop er ongeveer 8 tot 10 druppels door tot de gewenste roze kleur is bereikt. Doe het in een spuitzak met een open rond mondstuk van 11 mm. Schud zacht met de spuitzak om luchtbellen te verwijderen en duw de botercrème naar de punt. Zet het tot gebruik opzij op de werkbank.

Stap 18:
Voeg geleidelijk de witte voedingskleurstof gel toe aan de resterende kom met meringue botercrème tot de gewenste witte kleur is bereikt. Doe het in een spuitzak met een open rond mondstuk van 11 mm. Schud zacht met de spuitzak om luchtbellen te verwijderen en duw de botercrème naar de punt. Zet het tot gebruik opzij op de werkbank.

Stap 19:
Zet voor de frambozen-chocolade boomschors een met acetaat beklede bakplaat van 28cm x 41cm op de werkbank klaar.

Stap 20:
Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom. Verhit de chocolade in de magnetron in intervallen van steeds 30 seconden, tot 2/3 van de chocolade gesmolten is, en roer tussen elk interval. Haal de chocolade, zodra 2/3 ervan gesmolten is, uit de magnetron en blijf de deze doorroeren tot de rest van de chocolade gesmolten is. Voeg de titaniumdioxide toe en meng de chocolade met een staafmixer tot alles gemengd is.

Stap 21:
Werk snel en meet 150 gr. van de gesmolten chocolade af, doe die in een aparte kom en bewaar dit voor later gebruik.

Stap 22:
Giet de rest van de gesmolten witte chocolade in de beklede bakplaat en strijk de chocolade met een gebogen metalen paletmes dun en gelijkmatig uit in een laag van ongeveer 2 mm. dik. Tik met de bakplaat licht tegen de werkbank om de chocolade vlak te krijgen en spreid deze dun en gelijkmatig uit.

Stap 23:
Neem de bewaarde 150 gr. gesmolten chocolade. Voeg druppels roze voedingskleurstof toe en meng dit tot de gewenste kleur is bereikt.

Stap 24:
Druppel de roze chocolade met een lepel willekeurig over de witte chocolade laag. Maak draaibewegingen met een spies om de roze chocolade in een gemarmerd patroon door de witte te mengen.

Stap 25:
Strooi een paar hele gevriesdroogde frambozen op de chocolade in diverse groepjes, en zorg dat delen van het gemarmerde patroon zichtbaar blijven. Breek de rest van de stukjes gevriesdroogde frambozen zachtjes los, strooi ze in groepjes over de chocolade en zorg dat delen van het gemarmerde patroon onbedekt en zichtbaar blijven. Schud de plaat zachtjes om de frambozen in de chocolade te laten zakken.

Stap 26:
Zet de plaat ongeveer 1 uur in de koelkast om helemaal af te koelen en hard te worden. Zet het tot gebruik in de koelkast.


Om het samen te stellen:

Stap 1:
Zet om de witte vanilletaart af te werken, de taarten, nadat deze helemaal afgekoeld zijn, op een schone taartschaal.

Stap 2:
Snijd met een lang scherp mes de bovenkanten van de taarten en maak deze zo nodig vlak. Snijd elke taart met een taartzaag in 2 gelijke lagen.

Stap 3:
Snijd om de taart samen te stellen de punt van de spuitzak met frambozen botercrème op 3 cm. breedte. Spuit een flinke toef frambozen botercrème op het midden van de taartschaal die op een draaiplateau gezet is.

Stap 4:
Leg een onderste laag van één van de taarten met de onderzijde naar beneden op de toef botercrème op de taartschaal, en zorg dat die in het midden ligt. Zet de stenen bodemplaat op het draaiplateau en zorg dat die in het midden staat.

Stap 5:
Begin aan de buitenrand en spuit een 1 cm dikke laag gevriesdroogde frambozen botercrème over de hele onderste laag. Spreid de botercrème met een gebogen paletmes in een gelijkmatige laag naar de rand van de taart. Druk voorzichtig 12 halve verse frambozen met de snijkant naar beneden in de laag botercrème.

Stap 6:
Leg de tweede laag cake er boven op en herhaal dit proces tot de laatste laag cake erop gelegd is, en zorg ervoor dat de laatste laag met de vlakke kant naar boven ligt zodat de taart bovenop vlak is.

Stap 7:
Gebruik een taartschraper en een groot gebogen paletmes om de taart helemaal met een enkele dunne laag van de rest van de frambozen botercrème te bedekken.

Stap 8:
Maak de bovenkant van de taart met een paletmes glad door deze zachtjes van de buitenkant van de taart naar het midden te trekken.

Stap 9:
Zet het minimaal 3 minuten in de snelkoeler om wat steviger te worden.

Stap 10:
Haal om de frambozen chocolade scherven te maken, de plaat uit de koelkast. Leg de laag chocolade op een schone snijplank. Breek de chocolade in scherven.

Stap 11:
Haal de taart, om het glazuur van de taart af te werken, uit de snelkoeler en zet die terug op het draaiplateau. Spuit, terwijl u het draaiplateau blijft draaien, een streep van de roze botercrème helemaal rond de onderste rand van de taart. Herhaal dit proces terwijl u naar boven werkt, en wissel steeds de roze en de witte botercrème af tot u 12 tot 13 strepen heeft. Elke streep moet ongeveer 1 cm. dik zijn en de bovenste streep moet roze zijn.

Stap 12:
Vul de bovenkant van de taart, van buiten naar binnen werkend, door er een laag roze botercrème op te spuiten. Strijk de bovenkant glad met een gebogen paletmes, door deze zachtjes van de buitenkant van de taart naar het midden te trekken.

Stap 13:
Neem de taartschraper, zet de scherpe kant tegen de zijkant van de taart, en zorg ervoor dat de onderkant van de schraper gelijk staat met de bodemplaat van het draaiplateau. Draai het draaiplateau voorzichtig om de zijkant van de taart af te schrapen met de schraper, om de strepen witte en roze botercrème te mengen en platte strepen te vormen. Schraap overtollige botercrème van de schraper.

Stap 14:
Schraap de botercrème, terwijl u het draaiplateau draait, nog een aantal keer, helemaal rondom de zijkant van de taart, tot de zijkant van de taart glad en gelijkmatig is. Schraap overtollige botercrème van de schraper, na elke keer schrapen van de taart.

Stap 15:
Ga door met dit proces en vul eventuele gaten met extra botercrème, tot een glad streeppatroon is bereikt.

Stap 16:
Gebruik een gebogen paletmes om de bovenkant van de taart glad en vlak te maken door deze zachtjes van de buitenkant van de taart naar het midden te trekken, en veeg met keukenpapier na elke schraap de overtollige botercrème van het paletmes.

Stap 17:
Leg er, om het af te werken de scherven frambozen-chocolade boomschors op, en druk deze zacht in de taart om ze vast te zetten. Leg verse frambozen naast en achter de stukken boomschors om de scherven te ondersteunen. Zet de afgewerkte taart met de stenen bodemplaat op de witte serveerschaal.

Tags: