Masterchef Australië
Maandag om 19:30
RECEPT afl. 40 - Alice Wright - Chocolade, macadamia en seizoensfruit
|

RECEPT afl. 40 - Alice Wright - Chocolade, macadamia en seizoensfruit

In MasterChef Australië maakte Alice Wright chocolade, macadamia en seizoensfruitBenieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 8 personen.

Ingrediënten

Chocolade crémeux
125 gr. chocolade van 60%, gehakt
125 gr. chocolade van 30%, gehakt
250 gr. melk
250 gr. room
100 gr. eidooiers
50 gr. basterdsuiker

Chocolade-glazuur
170 gr. suiker
40 gr. cacao
90 gr. room
6 gr. “gold” gelatine [bindkracht], geweld in koud water en uitgelekt

Macadamia-praline
50 gr. macadamianoten
50 gr. suiker

Gezouten kruim
90 gr. bloem
60 gr. boter
60 gr. suiker
25 gr. pure chocolade
25 gr. cacaoboter
zout, naar smaak

Seizoensfruit en eetbare bloemen, voor het serveren

Bereidingswijze

1     Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2:
Doe voor de chocolade crémeux de chocolade in een middelgrote kom.

Stap 3:
Doe de melk en de room in een middelgrote sauspan en breng dit op middelhoog vuur tot aan het kookpunt. Haal het dan van het vuur.

Stap 4:
Doe intussen de eidooiers en de suiker in de kom van een elektrische mixer voorzien van een draadgarde opzetstuk en klop dit door elkaar. Giet onder voortdurend roeren langzaam het hete melk en room mengsel erbij en klop dit goed door elkaar. Doe het terug in de sauspan en zet dit op laag vuur. Roer tot het mengsel een temperatuur van 84 ºC bereikt en dikker wordt.

Stap 5:
Haal het dan van het vuur en giet het over de chocolade. Laat dit 2 tot 3 minuten rusten en meng het dan met een staafmixer tot een glad mengsel. Giet het in 8 siliconen bakvormen met een halve bol van 7cm en zet deze in de vriezer tot het opgestijfd is.

Stap 6:
Doe voor de chocolade-glazuur de suiker, de cacao, de room en 100 gr. water in een kleine sauspan. Zet dit op laag tot middelhoog vuur en breng het aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het 5 minuten sudderen. Haal het van het vuur, voeg de gelatine toe en roer om deze op te lossen. Zet het opzij om af te koelen en meng het dan glad met een staafmixer. Doe het in een schenkkan en zet het opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.

Stap 7:
Verdeel voor de macadamia-praline de macadamianoten over een bakplaat met bakpapier en rooster het in ongeveer 8 tot 10 minuten goudbruin in de oven. Haal ze dan uit de oven en zet ze opzij.

Stap 8:
Doe de suiker in een kleine koekenpan en zet dit op laag tot middelhoog vuur. Laat dit smelten en koken en draai de pan af en toe rond tot de suiker een amber kleur heeft. Voeg de macadamianoten toe en roer om ze met een laagje te bedekken. Giet het op een bakplaat en laat het afkoelen. Breek het in scherven en draai de scherven in een keukenmachine met hoog vermogen tot een gladde pasta. Zet het op kamertemperatuur weg tot het moment van serveren.

Stap 9:
Doe voor het gezouten kruim de bloem, de boter en de suiker in de kom van een elektrische mixer voorzien van een opzetstuk met vlindergarde. Meng tot de ingrediënten op broodkruim lijken. Spreid het uit over een beklede bakplaat en bak het in ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin, en roer het halverwege de tijd door. Haal het dan uit de oven en zet het opzij om af te koelen.

Stap 10:
Doe intussen de chocolade en de cacaoboter in een voor de magnetron geschikte kom en verwarm dit in de magnetron in intervallen van 30 seconden, en roer tussendoor tot alles goed gesmolten is en één geheel vormt. Zet het opzij om af te koelen.

Stap 11:
Giet het na het afkoelen over het gebakken kruim, bestrooi het met zout en zet het in de koelkast om af te koelen.

Stap 12:
Haal om te serveren de chocolade crémeux uit de vriezer. Haal ze uit de vormen en zet ze op een rooster dat op een bakplaat gezet is. Let erop dat de chocolade-glazuur afgekoeld is voordat u hem gelijkmatig over de bovenkant van elke crémeux giet. Laat dit vast worden en til ze dan voorzichtig van het rooster af en zet ze op de serveerborden. Schep macadamia-praline in het midden van elke crémeux. Schep gezouten kruim rondom de crémeux en schik dan het fruit en de bloemen over het kruim. 

Tags: