Masterchef Australië
RECEPT afl. 40 - Kristen - Witte chocolade, karamel en appel
|

RECEPT afl. 40 - Kristen - Witte chocolade, karamel en appel

In MasterChef Australië maakte Kristen Sheffield witte chocolade, karamel en appelBenieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 8 personen.

Ingrediënten

Gember zanddeeg
100 gr. zacht geworden boter
100 gr. basterdsuiker
45 gr. eidooiers (ongeveer 3 eidooiers)
150 gr. bloem
1½ theelepel gemalen gember
3 gr. bakpoeder
snufje zout

Witte chocolade en limoen mousse
200 gr. witte chocolade, gehakt
2 eidooiers
20 gr. basterdsuiker
100 ml. melk
4 gr./ 2 blaadjes “gold” gelatine [bindkracht], geweld in koud water en uitgelekt
300 gr. room, tot zachte pieken geklopt
rasp van 2 limoenen

Gekaramelliseerde witte chocolade schijfjes
400 gr. witte chocolade

Verse appel
1 groene appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
30 gr. verse gember, tot sap geperst voor 1 theelepel vers sap

snufje zout

Gekaramelliseerde appel en gekaramelliseerde appelmoes
1 groene appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
50 gr. boter
100 gr. ruwe suiker
2 eetlepels calvados
½ cup room
snufje zout

Bereidingswijze

1     Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C.

Stap 2:
Doe voor het gember zanddeeg de boter en de suiker in de kom van een elektrische mixer voorzien van een opzetstuk met vlindergarde en klop het door elkaar. Voeg het ei toe en klop het erdoor. Voeg de gember, het bakpoeder en het zout toe en roer het erdoor.

Stap 3:
Doe het zanddeeg mengsel op een vel bakpapier, bedek het met een ander vel bakpapier en rol dit uit tot een 5 mm. dikke laag. Trek het bovenste vel bakpapier eraf en leg het op een bakplaat. Zet het ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven en bak het licht goudbruin.

Stap 4:
Haal het uit de oven en druk zes ronde serveerringen van 10 cm in het nog warme zanddeeg en laat die erin zitten. Druk een ronde serveerring van 5 cm in het midden van elk van de zanddeeg cirkels en laat het helemaal afkoelen. Verwijder de ronde serveerringen, leg de ringen zanddeeg op een schone bakplaat en zet het opzij.

Stap 5:
Doe voor de witte chocolade en limoen mousse de witte chocolade in een kom.

Stap 6:
Klop de eidooiers en de suiker in een aparte kom lichtgeel en luchtig.

Stap 7:
Doe intussen de melk in een kleine sauspan en breng dit op middelhoog vuur tot aan het kookpunt. Haal het van het vuur en voeg dit onder voortdurend kloppen toe aan het eidooier mengsel. Doe het mengsel terug in de sauspan en kook dit op laag tot middelhoog vuur tot het dikker geworden is en aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Haal het van het vuur, voeg de gelatine toe en roer tot deze opgelost is.

Stap 8:
Giet het warme mengsel over de chocolade en roer hierbij zachtjes zodat de chocolade smelt. Zet het mengsel boven een kom met ijswater om af te koelen.

Stap 9:
Doe intussen de room in de kom van een elektrische mixer voorzien van een draadgarde opzetstuk en klop dit tot stevige pieken. Voeg dit toe aan het afgekoelde chocolade mengsel samen met de geraspte limoenschil en spatel dit door elkaar. Schep het over in een spuitzak.

Stap 10:
Spuit de mousse op de gember zanddeeg cirkels om cirkels van mousse te maken. Zet het in de koelkast om stevig te worden.

Stap 11:
Doe voor de gekaramelliseerde witte chocolade de witte chocolade in een magnetronschaal, verwarm die ongeveer 5 minuten in de magnetron in intervallen van 1 minuut, en roer na elke keer tot het gekaramelliseerd is.

Stap 12:
Spreid de chocolade dun uit over een acetaat vel met een gebogen paletmes. Maak 6 cirkels in de chocolade met een ronde uitsteekvorm van 10 cm. Laat dit hard worden en snijd dan voorzichtig schijfjes uit de chocolade en zet ze opzij tot het moment van serveren.

Stap 13:
Doe voor de verse appel de appel, het gembersap en het zout in een kom en roer dit door elkaar. Zet het tot het moment van serveren opzij.

Stap 14:
Doe voor de gekaramelliseerde appelmoes de appel en de boter in een middelgrote sauspan. Zet dit op middelhoog vuur en bak dit ongeveer 2 minuten tot het net zacht begint te worden. Voeg de suiker toe en kook tot nog ongeveer 2 tot 3 minuten langer tot een karamel. Voeg de calvados toe en kook dit ongeveer 1 minuut een beetje in. Voeg de room toe en kook tot het een beetje dikker wordt. Haal het van het vuur, zet het opzij en houd het warm tot het moment van serveren.

Stap 15:
Haal om te serveren de ringen met gember zanddeeg en witte chocolade en limoen mousse uit de koelkast en zet ze op serveerborden. Leg een volle lepel verse appel en gekaramelliseerde appelmoes op het midden. Voeg een schijfje 
gekaramelliseerde witte chocolade toe en serveer met de rest van de gekaramelliseerde appelmoes

Tags: