Masterchef Australië
RECEPT afl.41 - Blauwe Team - Faux millefeuille

RECEPT afl.41 - Blauwe Team - Faux millefeuille

/

Dit recept is geschikt voor 6 personen.

In MasterChef Australië maakte het blauwe team faux millefeuilleBenieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Ingrediënten

Roomijs van geroosterde rijst
290 gr. jasmijnrijst
2 cups ingedikte kookroom (thickened cream)
1 cup volle melk
2 eieren
100 gr. basterdsuiker

Vissaus-karamel
½ cup basterdsuiker
½ cup ingedikte kookroom (thickened cream)
1½ eetlepel vissaus
½ theelepel zout

Gepofte zwarte rijst en rijstpoeder
1 liter koolzaadolie
1/3 cup zwarte rijst

Filodeeg
1 cup bloem
2 eetlepels olijfolie
zout

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 220 °C.

Stap 2:
Spreid voor het roomijs van geroosterde rijst de jasmijnrijst gelijkmatig uit over een bakplaat Zet het ongeveer 10 tot 12 minuten in de oven en rooster het goudbruin. Haal het dan uit de oven en doe de rijst in een middelgrote sauspan. Voeg de room en de melk toe, zet dit op middelhoog vuur en breng het aan het sudderen.

Stap 3:
Doe intussen de eidooiers en de suiker in een kom en klop dit tot een romig mengsel. Voeg het hete rijst-room mengsel onder voortdurend roeren toe met een derde per keer. Doe het mengsel terug in de sauspan en zet dit weer op middelhoog vuur. Verwarm dit tot 82 ºC, haal het dan van het vuur af en zeef het onmiddellijk. Koel het mengsel af boven een kom met ijswater voordat u het in de ijsmachine giet. Laat die draaien volgens de aanwijzingen van de fabrikant, en zet het roomijs dan in de vriezer om vast te worden voor het serveren.

Stap 4:
Doe voor de vissaus-karamel de suiker en ¼ cup water in een middelgrote sauspan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Kook dit tot de suiker een diepe amber kleur krijgt en veeg daarbij met een natte bakkwast de zijkanten van de pan af om kristallisatie te voorkomen. Werk snel en giet er de room met één derde per keer bij en draai de pan na elke toevoeging rond. Haal het dan van het vuur af, voeg de vissaus en het zout toe en roer dit door elkaar. Zet het tot het moment van serveren opzij.

Stap 5:
Doe voor het zwarte-rijstpoeder de koolzaadolie in een middelgrote sauspan, en verhit de olie op hoog vuur tot 180 ºC.

Stap 6:
Verdeel de rijst in twee porties, doe één portie per keer in een fijne middelgrote zeef, en doop die ongeveer 2 minuten in de hete olie tot de rijst open springt en er witte strepen op de buitenlaag van de rijst verschijnen. Haal de rijst uit de olie en leg die op 2 lagen keukenpapier om uit te lekken. Zet het opzij om af te koelen. Bewaar de olie voor het gebakje van filodeeg.

Stap 7:
Schep 2 eetlepels gepofte zwarte rijst in een specerijenmolen en maal dit tot een fijn poeder. Zet het opzij in een luchtdichte bus tot het moment van serveren. Bewaar de overgebleven gepofte rijst voor het serveren.

Stap 8:
Doe voor het gebakje van filodeeg de bloem, de olie en het zout in een kom en meng hier geleidelijk aan 1½ cup water doorheen tot het mengsel op dunne room lijkt. Verhit een platte pan met antiaanbaklaag op laag tot middelhoog vuur en haal het dan van het vuur af. Bestrijk de pan met het beslag in een dunne gelijkmatige laag. Zet de pan terug op het vuur en bak het deeg tot de randen ervan uit de pan omhoog beginnen te komen. Haal het deeg uit de pan en leg het op een bakplaat. Ga verder met de rest van het beslag en maak nog 5 deegcirkels.

Stap 9:
Verhit opnieuw de olie van de gepofte rijst en frituur de deegcirkels één voor één goudbruin en krokant. Haal ze uit de olie en leg ze opzij.om uit te lekken op keukenpapier.

Stap 10:
Giet om te serveren wat vissaus-karamel op elk serveerbord. Strooi er wat gepofte zwarte rijst op en leg er 2 bollen roomijs van geroosterde rijst op. Breek het gefrituurde filodeeg in scherven en leg die ook op het bord. Bestrooi het met een kleine hoeveelheid zwarte-rijstpoeder.

Tags: