Masterchef Australië
RECEPT afl. 41 - Blauwe Team - Lychee eend met kokosrijst, zoetzure komkommer en krokante lotuswortel
|

RECEPT afl. 41 - Blauwe Team - Lychee eend met kokosrijst, zoetzure komkommer en krokante lotuswortel

In MasterChef Australië maakte het blauwe team lychee eend met kokosrijst, zoetzure komkommer en krokante lotuswortelBenieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 6 personen.

Ingrediënten

Zoetzure komkommer
2 rawit pepers, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
¼ cup suiker
½ cup limoensap, (ongeveer 4 limoenen)
½ cup vissaus
1 grote komkommer

Krokante lotuswortel
olie, om te frituren
1 grote lotuswortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
zout, naar smaak

Kokosrijst
2 cups jasmijnrijst
1 stengel citroengras, alleen het witte deel, in vieren gesneden
1 cup kokosmelk
1 theelepel zout

Lychee saus
1 stengel citroengras, alleen het witte deel
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
10 gr. gember
wortels van ½ bos koriander
1 theelepel komijnzaadjes
4 gedroogde chilipepers, ontdaan van zaadjes
1 eetlepel korianderzaadjes
1 theelepel trassi
sap van 1 jonge kokosnoot
565 gr. lychees in blik, met siroop
2 eetlepels arachideolie
200 ml. kokosmelk
3 eetlepels vissaus
100 gr. palmsuiker
zout, naar smaak

Eend
6 eendenborstfilets
zout

Om te serveren
12 betelbladeren
½ bosje koriander, alleen de blaadjes
½ bosje Vietnamese munt, alleen de blaadjes
½ bosje munt, alleen de blaadjes
12 verse lychees, gepeld en de pitten verwijderd.

Bereidingswijze

1     Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2:
Meng voor de zoetzure komkommer de chilipepers, de knoflook, de suiker, het limoensap en de vissaus in een kom goed door elkaar.

Stap 3:
Snij de komkommer met een dunschiller in de lengte in repen en doe die in de kom. Zet dit minstens 1 uur opzij om in te trekken, giet het dan af en zet het opzij tot het moment van serveren.

Stap 4:
Verwarm voor de krokante lotuswortel de olie in een sauspan tot 180 °C. Frituur de lotuswortel in porties goudbruin. Haal ze dan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Breng ze op smaak met zout en zet ze opzij tot het moment van serveren.

Stap 5:
Was voor de kokosrijst de rijst onder stromend water totdat het water helder blijft. Doe de rijst dan in een middelgrote sauspan met het citroengras, de kokosmelk, zout en 2½ cup water. Zet dit op middelhoog vuur en breng het aan de kook. Doe er een deksel op, zet het vuur laag en laat de rijst ongeveer 12 minuten verder sudderen totdat de vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is. Laat de rijst met het deksel erop 5 minuten rusten, roer ze dan om met een vork. Zet het dan opzij tot het moment van serveren en houd het warm.

Stap 6:
Hak voor de lycheesaus het citroengras, de sjalotjes, de knoflook, de gember en de korianderwortels grof en doe ze in een mengkom.

Stap 7:
Rooster de komijnzaadjes, de gedroogde chilipepers, de korianderzaadjes en de trassi in een kleine koekenpan op middelhoog vuur geurig. Doe ze dan in de blender. Voeg het kokossap, de helft van de lychees uit blik en de helft van de siroop toe en mix het tot een gladde pasta.

Stap 8:
Verwarm de arachideolie in een grote sauspan op middelhoog vuur. Doe er de pasta in en laat het, al roerende ongeveer 5 tot 6 minuten koken tot het licht gekleurd, geurig en dik geworden is. Voeg de kokosmelk, de vissaus en de palmsuiker toe en laat het nog ongeveer 2 minuten doorkoken, al roerende, totdat de suiker opgelost is.

Stap 9:
Hak de rest van de lychees grof en doe ze bij de saus samen met de rest van de siroop. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen totdat het bruin geworden is. Haal het dan van het vuur, breng het op smaak met zout, zet het opzij tot het moment van serveren en houd het warm.

Stap 10:
Breng voor de eend de eendenborstfilets op smaak met zout. Leg ze op het vel in een grote koude ovenvaste koekenpan en zet die op laag vuur. Bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin waarbij het vet begint te smelten. Draai de eendenborstfilets om en zet de pan ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven, of zolang tot ze de gaarheid bereiken die u lekker vindt. Haal ze dan uit de oven en laat ze nog 10 minuten rusten voordat u ze aansnijdt.

Stap 11:
Schep om te serveren de lychee saus op de bodem van elke serveerkom en leg er een gesneden eendenborst bovenop. Schep een lepel kokosrijst tussen 2 betelbladeren en leg die in de kom. Voeg de zoetzure komkommer en de knapperige lotuswortel toe. Garneer met de koriander, de munt en de lychees.

Tags: