Masterchef Australië
Maandag om 19.25
Recept afl. 43 - Khanh - Tandoori kalettes met yoghurtsaus

Recept afl. 43 - Khanh - Tandoori kalettes met yoghurtsaus

/

In MasterChef Australië maakte Khanh tandoori kalettes met yoghurtsaus. Benieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten

Zoetzure kalettes
buitenste bladeren geplukt van 4 kalettes
50 ml. witte azijn
70 ml. gin
100 gr. basterdsuiker
rasp van 1 citroen
½ theelepel korianderzaadjes
5 witte peperkorrels 

Knapperige kalettes
250 ml. extra vierge olijfolie
4 kalettes 

Gesuikerde amandelen
45 gr. geblancheerde amandelen, geroosterd
50 gr. suiker
60 ml. gin
1½ eetlepel korianderzaadjes
2 theelepels witte peperkorrels 

Geroosterde amandelen
85 gr. geblancheerde amandelen 

Tandoori Kalettes
1 cup yoghurt
1 eetlepel achtergehouden specerijenmix van de gesuikerde amandelen
2 theelepels zout
4 achtergehouden gepelde kalettes, gehalveerd 

Yoghurt~ en muntsaus
15 muntblaadjes, fijn gehakt
achtergehouden gekruide yoghurt van de tandoori kalettes
sap en rasp van 1 citroen 

Gin~ en botersaus
100 ml. gin
70 gr. boter
sap van ½ citroen
1 eetlepel suiker 

zout, om op smaak te brengen

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2:
Leg voor de zoetzure kalettes de kalette bladeren in een kleine kom.

Stap 3:
Meng de overige ingrediënten, samen met 100 ml. water in een kleine sauspan. Zet die op middelhoog vuur en breng ze aan de kook. Haal ze dan van het vuur en giet de vloeistof over de kalette bladeren. Zet ze dan tot gebruik opzij om in te laten trekken.

Stap 4:
Giet voor de knapperige kalettes de olijfolie in een middelgrote sauspan en verwarm ze tot   180 °C.

Stap 5:
Haal de buitenste bladeren van de kalettes af en houd de gepelde kalettes achter voor later gebruik in de tandoori kalettes. Laat de kalette bladeren in de hete olie zakken en frituur ze in 45 tot 60 seconden knapperig. Haal ze dan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Breng ze op smaak met zout en zet ze opzij.

Stap 6:
Spreid voor de gesuikerde amandelen de geroosterde amandelen uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze opzij.

Stap 7:
Meng de suiker en de gin in een kleine sauspan en zet die op hoog vuur. Kook het ongeveer 2 minuten totdat een dikke siroop is verkregen. Giet dit gelijkmatig over de amandelen en zet ze opzij.

Stap 8:
Doe de korianderzaadjes en de witte peperkorrels in een kleine koekenpan op middelhoog vuur en rooster ze in ongeveer 3 minuten geurig. Haal ze dan van het vuur, doe ze in een vijzel en stamp ze tot een fijn poeder.

Stap 9:
Strooi ½ theelepel van de gemalen specerijen over de met siroop bedekte amandelen en bestrooi het dan met zout. Houd de rest van de gemalen specerijen achter voor gebruik in de tandoori kalettes.

Stap 10:
Zet de bakplaat met gesuikerde amandelen opzij om af te koelen en volledig uit te harden

Stap 11:
Spreid voor de geroosterde amandelen de amandelen uit op een bakplaat en rooster ze in 8 tot 10 minuten in de oven goudbruin.

Stap 12:
Haal ze dan uit de oven en laat ze wat afkoelen. Doe de amandelen dan in een vijzel en stamp ze een klein beetje, zet ze dan opzij.

Stap 13:
Meng voor de tandoori kalettes de yoghurt, de achtergehouden specerijenmix en het zout in een kleine kom goed door elkaar.

Stap 14:
Leg de gehalveerde kalettes in een kleine kom.

Stap 15:
Doe een beetje van de yoghurt met specerijen in de kom met kalettes en schud ze om ze te bedekken. Houd de rest van de yoghurtsaus achter voor later gebruik in de yoghurt~ en muntsaus. Spreid de kalette helften uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak ze dan ongeveer 20 minuten in de oven zodat de buitenste bladeren knapperig zijn en de stengels zacht. Haal ze dan uit de oven en zet ze opzij.

Stap 16:
Meng voor de yoghurt~ en muntsaus alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Breng het op smaak met zout en zet het dan tot gebruik opzij in de koelkast.

Stap 17:
Giet voor de gin~ en botersaus de gin in een kleine sauspan op middelhoog vuur en laat die tot de helft inkoken.

Stap 18:
Voeg de boter, het citroensap, de suiker en een snufje zout toe en klop het goed door elkaar. Laat het sudderen totdat het weer tot de helft is ingekookt. Haal het dan van het vuur en zet het opzij.

Stap 19:
Strijk om te serveren 2 eetlepels van de yoghurt~ en muntsaus in een dikke lijn op elk bord. Schep 1 eetlepel van de gin~ en botersaus over de yoghurt~ en muntsaus. Leg de geroosterde amandelen in kleine hoopjes naast de yoghurt en schik de tandoori kalettes or bovenop.

Stap 20:
Leg wat zoetzure en knapperige kalette bladeren rond de tandoori kalettes. Leg de gesuikerde amandelen rond de kalettes en maak de tandoori kalettes af met een kwastje gin~ en botersaus.

 

Tags: