Masterchef Australië
Maandag om 19.25
Recept afl. 43 - Samira - Shirin pilaf met pompoenpuree en gebakken kippenbouten

Recept afl. 43 - Samira - Shirin pilaf met pompoenpuree en gebakken kippenbouten

/

In MasterChef Australië maakte Samira shirin pilaf met pompoenpuree en gebakken kippenbouten. Benieuwd naar dit gerecht? Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten

Shirin Pilaf
300 gr. basmatirijst
400 ml. kippenfond
1 kaneelstokje
4 kardemompeulen
40 gr. gedroogde abrikozen, in schijfjes gesneden
30 gr. rozijnen
30 gr. krenten
¼ theelepel saffraandraadjes
30 gr. boter 

Pompoenpuree
300 gr. pompoen in blokjes gesneden
¼ theelepel saffraan
6 kardemompeulen, licht gekneusd
80 gr. gezouten boter 

Gebakken kippenbouten
2 eetlepels druivenpitolie
1 grote bruine ui, in blokjes gesneden
4 kippenbouten, met vel, schoongemaakt
100 gr. gezouten boter
2 eetlepels granaatappelstroop
1 cup kippenfond 

Gekaramelliseerde ui
1 kleine bruine ui, in dunne ringen gesneden
25 gr. gezouten boter 

Garnering
granaatappelpitten
geroosterde walnoten 

zout en peper, om op smaak te brengen 

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2:
Spoel voor de shirin pilaf de rijst onder koud stromend water af totdat het water helder blijft. Doe de rijst dan in een sauspan en voeg de kippenfond, de kaneel en de kardemom toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat het sudderen.

Stap 3:
Doe intussen de abrikozen, de rozijnen, de krenten, de saffraan en de boter in een middelgrote kom. Giet er 200 ml. kokend water op en zet het dan 3 tot 5 minuten opzij om in te trekken.

Stap 4:
Giet het saffraanvocht en het gedroogde fruit bij de sudderende rijst en roer het er goed doorheen. Breng het op smaak, zet dan het vuur hoger en breng het aan de kook. Wikkel het deksel van de pan in aluminiumfolie en leg het op de pan. Laat het op laag vuur ongeveer 10 minuten doorkoken totdat de rijst gaar is. Zet het dan opzij en houd het warm.

Stap 5:
Doe voor de pompoenpuree de pompoen in een sauspan met water zodat hij onderstaat. Voeg de saffraan, de kardemom en een flink snufje zout toe en roer het goed door elkaar. Zet het op middelhoog vuur en breng het aan het sudderen. Doe er dan het deksel op en kook de pompoen in ongeveer 7 tot 8 minuten zacht.

Stap 6:
Giet de pompoen af en gooi de kardemom peulen weg. Pureer met een staafmixer de pompoen glad. Voeg de boter toe en mix het goed door elkaar. Breng het op smaak, dek het af en zet het opzij.

Stap 7:
Verwarm voor de gebakken kippenbouten de olie in een grote ovenvaste hapjespan en doe er dan de uien in. Doe er de kippenbouten bij, met het vel naar beneden en bak ze in ongeveer 5 minuten bruin. Doe de boter in de pan, draai de bouten om en laat ze nog ongeveer 5 minuten bakken.

Stap 8:
Strijk royaal de granaatappelstroop over de kippenbouten en breng ze op smaak met zout en peper. Voeg de kippenfond en 200 ml. water toe aan de pan en zet hem dan ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de kip gaar is. Haal die dan uit de oven en zet die opzij.

Stap 9:
Doe voor gekaramelliseerde ui de boter en de ui in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, al roerende, 8 minuten totdat ze gekaramelliseerd is. Zet ze dan opzij.

Stap 10:
Schep om te serveren de pompoenpuree in het midden van elk bord. Leg er een royale hoeveelheid shirin pilaf op. Leg er de kippenbouten bij en garneer met de granaatappelpitten, de geroosterde walnoten en wat gekaramelliseerde ui.

 

Tags: