Masterchef Australië
Morgen om 19.25
Recept afl. 52 - Peter Gilmore's Snow Egg

Recept afl. 52 - Peter Gilmore's Snow Egg

/

In MasterChef Australië kookten de kandidaten Peter Gilmore's Snow Egg. Bekijk snel het recept hieronder!

Dit recept is geschikt voor 8 personen. 

Ingrediënten

Schuimgebak
300g eiwit
300g suiker
16 6diameter halfronde siliconen mal

Maltose tuilles
200g vloeibare maltose
100g suiker
20g amandel vlokken

Guava puree
175 gram suiker
250 ml water
½ Vanillestokje
375g van aardbei guave vlees

Guava granita
500 ml water
100 gram suiker
400g gepelde aardbei guaves
100 gram verse aardbeien

Custard apple ice-cream
6 eidooiers
200 gram suiker
200 ml melk
300ml heldere custard appelsap
100 ml kookroom

Vanille custard
400ml single room
3 eierdooiers
1 heel ei
80g suiker
2 vanille bonen

Vanille crème
100 gram vanille vla basis
100 gms dubbele room

Guave dwaas
400g guava puree
200g vanille crème

Bereidingswijze

Schuimgebak
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 120 graden.

Stap 2:
Klop het eiwit in een machine tot zachte pieken vormen en voeg de suiker langzaam toe. De merengue is klaar tot er stevige pieken vormen en de suiker is opgelost.

Stap 3:
Verdeel de merengue in 16 halfronde mallen.

Stap 4:
Neem een bakplaat waar de silicone matten in passen. Vul de plaat met water en
bak de merengue au baine marie 15 minuten op 120 graden.

Stap 5:
Laat de merengue afkoelen en plaats de silicone mallen in de koelkast tot de merengue goed hard is geworden.

 

Maltose tuilles
Stap 1:
Verwarm de suiker en maltose samen tot het een harde barst fase bereikt (totdat het karameliseert).

Stap 2:
Voeg de amandelvlokken toe en giet het mengsel op een silicone mat en laat het volledig afkoelen.

Stap 3:
Vermaal de afgekoelde karamel in een keukenmachine tot een fijn poeder.

Stap 4:
Verdeel de poeder op een silicone mat en plaats deze in de oven totdat het een heldere vloeibare pasta wordt.

Stap 5:
Verwijder de pasta uit de oven. Snij de praline in cirkels van 15cm met behulp van een metalen cirkel snijder.

Stap 6:
Wanneer de cirkels hard zijn geworden wikkel je deze in silicone papier en plaats je deze in een luchtdichte bak.

Guava Puree
Stap 1:
Meng de suiker, het water en de geschraapte vanillestokje in een pan en breng aan de kook.

Stap 2:
Zet het vuur zachter, voeg het aardbeien guave vlees toe en laat het voor 10 minuten sudderen.

Stap 3:
Neem de pan van het vuur, verwijder de vanille peulen en zeef het aardbeien guave vlees uit het mengsel.

Stap 4:
Doe het guave aardbeien vlees in een blender en voeg net genoeg kookvocht toe om een dikke guave purree te krijgen.

Stap 5:
Zeef de puree en laat hem daarna rusten in de koelkast.


Guava granita
Stap 1:
Snij de gepelde guaves en aardbeien in stukjes en doe deze in een pan. Voeg de suiker en het water toe en breng aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.

Stap 2:
Neem de pan van het vuur en laat het mengsel twee uur rusten op kamertemperatuur.

Stap 3:
Zeef de vloeistof met een mousseline doek en gooi de vaste stoffen in een aparte bak.

Stap 4:
Giet de guave siroop in een keramiek of roestvrij stalen vorm met een diepte van 5 cm.

Stap 5:
Plaats de vorm in de vriezer en laat de siroop minimaal 12 uur rusten in de vriezer.

Stap 6:
Neem iedere 3 uur de vorm uit de vriezer en schraap met een vork om de granita kristallen te vormen.


Custard apple ice-cream
Stap 1:
Klop de eidooiers en de suiker, breng de melk aan de kook en giet geleidelijk het mengsel van ei en suiker erdoorheen.

Stap 2:
Giet het mengsel in een roestvrijstalen kom. En laat het gedurende 10 minuten nog door sudderen.

Stap 3:
Laat het mengsel afkoelen.

Stap 4:
Pak 1 extreem rijpe appel en duw deze door een mousseline doek, er onstaat een heldere sap.

Stap 5:
Meng 300ml helder sap met 100ml room. Plaats het mengsel in een ijsmachine en wacht tot het ijs klaar is. (indien geen ijsmachine, plaats het mengsel in de vriezer)

 

Vanille custard
Stap 1:
Verwarm de room en de twee gesplitst en geschraapt vanille bonen samen tot het net begint te koken, haal het daarna van het vuur.

Stap 2:
Klop het ei, de dooiers en de suiker samen in een roestvrijstalen kom.

Stap 3:
Voeg langzaam de warme vanille crème toe aan het eiermengsel. Meng goed en verwijder de vanillestokjes.

Stap 4:
Giet dit mengsel in 4 grote dariole mallen met een diepte van 5 cm. Plaats de dariole mallen in een overschaal gevuld met water en plaats deze in een 150 graden voorverwarmde over en bak het gedurende 25 minuten.

Stap 5:
Verwijder de custards uit de au bain marie schaal en plaats ze in de koelkast voor ongeveer 5 tot 6 uur tot ze volledig afgekoeld zijn.

 

Vanille crème
Stap 1:
Klop de room en de vla samen tot zachte pieken vormen.

 

Guave dwaas
Stap 1:
Plaats de guave puree in een kommetje en maak door het toevoegen van de vanille crème een golvend effect. 

 

Serveren
Stap 1:
Neem 8 halfronde schuimgebakjes.

Stap 2:
Neem een theelepen en verwijder een klein holletje uit het het schuimgebakje.

Stap 3:
Vul het kleine holletje met een bolletje appel-ijs.

Stap 4:
Pak de andere 8 halfronde schuimgebakjes. Haal ook hieruit een klein holletje. Vul deze met merengue.

Stap 5:
Pak de maltose tuilles en leg er een op alle halve schuimgebakjes. Pak een brander en smelt op deze manier de maltose tuilles aan elkaar waardoor er van twee halve rondjes nu een heel bolletje ontstaat.

Stap 6:
Besprenkel alle bollen met poedersuiker.

Stap 7:
Vul de glazen met een grote eetlepel guave siroop.

Stap 8:
Strooi guave granita op de siroop en leg er een besprenkelde bol bovenop.

Stap 9:
De snow egg is nu klaar om te serveren.

Tags: